Wat doet YAA

Young Artfund Amsterdam

Doel

Veel jonge talentvolle kunstenaars gaan naar Amsterdam in de hoop hun werk kenbaar te maken en een voedingsbodem te vinden op weg naar een zelfstandig kunstenaars bestaan. Young Artfund Amsterdam steunt jaarlijks tenminste vijf kunstenaars bij die eerste fase in hun loopbaan. Wij hebben daarvoor een samenwerkingsverband met een groot aantal partners. Deze partners: gerenommeerde kunstinstellingen en productiehuizen, dragen ieder jaar een aantal kunstenaars voor. Dit kunnen kunstenaars zijn uit diverse sectoren: visuele kunst, muziek, videofilm, performance, fotografie. Young Artfund Amsterdam biedt deze kunstenaars de mogelijkheid deel te nemen aan festivals, tentoonstellingen en projectuitwisseling of vooronderzoek te doen voor een project. Dit doen we ook voor buitenlandse kunstenaars die om dezelfde reden naar Amsterdam komen. Young Artfund Amsterdam wil hiermee een bijdrage leveren aan nieuwe uitdagende ontwikkelingen in de kunstsector.

Uitwisseling

De Young Artfund Amsterdam stimuleert internationale uitwisseling door in samenwerking met gerenommeerde kunstinstellingen Amsterdamse jonge kunstenaars ervaring te laten opdoen in het buitenland en daar contacten aan te halen met kunstinstellingen. Andersom ook door buitenlandse kunstenaars naar Amsterdam te halen, waarbij in samenwerking met kunstinstellingen hier, sponsoren gevraagd wordt hun expertise in te zetten. Kunstkenners melden dat uitwisseling een buitengewoon belangrijke functie heeft in de persoonlijke artistieke ontwikkeling. Belangrijkste uitgangspunten bij de financiering en inzet van expertise is: Kleinschalig, Kortlopend en Persoonlijk.

Sponsors

Young Artfund Amsterdam  bestaat dankzij haar sponsors. Alle sponsors hebben belangstelling voor Kunst en Cultuur en voelen zich betrokken bij een jonge nieuwe generatie kunstenaars. Sponsors zijn zij die een eenmalige bijdrage leveren, of die middels de Geefwet een langere periode betrokken zijn.

Sponsors zijn ook de diegene die YAA via diensten bijstaan of hun expertise inzetten. Young Artfund Amsterdam biedt sponsors de mogelijkheid om zelf mee te bepalen aan welke kunstenaars een bijdrage wordt gegeven. Na de voordrachten door kunstinstellingen en/of productiehuizen kunnen zij in een voorronde meebepalen welke kunstenaars uiteindelijk meedoen aan de presentatiebijeenkomst De geselecteerde projecten, die daarmee in aanmerking komen voor een financiële bijdrage, worden in een sponsorbijeenkomst gepresenteerd.

De sponsors blijven nauw betrokken bij de geselecteerde kunstenaars. Per project bekijken we op welke manier sponsors iets aangeboden kan worden. Dat kan zijn door uitnodigingen bij voorstellingen, openingen van tentoonstellingen, een publicatie van de kunstenaar etc. Op onze website is de actuele ontwikkeling van een geselecteerde kunstenaar te volgen.