Jija Sohn

1982 Japan.

Voorgedragen door Suzy Blok, directeur Dansmakers Amsterdam.
Jija Sohn is een recentelijk afgestudeerde choreografe (2015, School voor de Nieuwe Dansontwikkeling). In 2015-2016 is zij door Dansmakers Amsterdam en haar Moving Futures partners op basis van haar werk tijdens haar studie geselecteerd voor het Moving Forward traject; eentraject dat een jonge, veelbelovende maker de kans geeft een nieuw werk te ontwikkelen onder dedaken van deze partners.
Het afgelopen jaar heeft Jija aan Geisha’s Miracle gewerkt; een surrealistisch en zintuiglijke voorstelling die lovend is ontvangen door zowel publiek als pers. Het belangrijkste doel van Jija’s choreografie is het publiek als participant te kunnen plaatsen in het geheel. Ze onderzoekt hoe ze hen kan verbinden met dat wat er op het podium gebeurt, en hoe ze hen in staat kan stellen om eigen herinneringen op te halen en zo te communiceren met hun eigen ervaringen. Haar doel binnen Geisha’s Miracle was om het publiek nieuwe perceptiemogelijkheden en handvatten te bieden om naar hun eigen levens te kijken.

jija-sohn
In haar werk staat communicatie centraal; hoe kan iets wat geen vaste vorm heeft gecommuniceerd worden met beweging? Zoals bijvoorbeeld emotie? Door te communiceren met dans probeert zij de kloof tussen verschillende culturen te overbruggen. Ze is geïnteresseerd in de vraag hoe culturele diversiteit kan worden omgevormd tot een universele waarde, en zoekt naar de kern van de menselijke ervaring. Wat hebben alle mensen gemeenschappelijk, ondanks dat we allemaal diverse achtergronden en verhalen hebben?
Het Moving Forward Traject is nu ten einde gelopen, maar Jija’s ambities reiken nog verder. Behalve dat zij en haar performers Geisha’s Miracle nog zo vaak mogelijk willen delen met een publiek, bestaat de wens om een methode die zij tijdens haar afstuderen heeft ontwikkeld, verder te onderzoeken. Deze LINKING methode gaat uit van associaties en verbeelding. Ze wil zowel de bestaande workshop rondom deze methode verder ontwikkelen, als een solo voor de urban danser Dalton Jansen creëren vanuit dit idee. Tijdens de workshop wordt begonnen met het activeren van de stem, waarna het lichaam als vanzelf zal volgen. Gezamenlijk wordt onderzocht hoe klanken en
bewegingen ineens aan elkaar gelinkt kunnen worden, en nieuwe ideeën kunnen ontstaan. De simpele en toegankelijke taak van de deelnemer is om zorgvuldig te luisteren; niemand leidt of volgt, maar we volgen datgene wat ontstaat. Zo wordt er gezamenlijk iets nieuws gecreëerd, wat niemand van tevoren had kunnen bedenken.
De bijdrage van het YAA zou Jija in staat stellen haar werk verder te ontwikkelen en haar persoonlijke doelen te bereiken.