Rick van Veldhuizen

1994 Nederland

Voorgedragen door Wim Henderickx componist en docent compositie aan het Conservatorium Amsterdam en Antwerpen.

Ik ben trots Rick van Veldhuizen te kunnen voorstellen als mogelijke laureaat van Young Artfund Amsterdam.
Rick was als compositiestudent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam tussen 2013 en 2016. Vorig schooljaar behaalde hij op schitterende wijze zijn Bachelor diploma in compositie met
grootste onderscheiding en Cum Laude. Tegelijkertijd studeerde hij af aan de Universiteit van Leiden, daar behaalde hij zijn Bachelor of Arts in de Nederlandse Letterkunde
Tijdens de periode dat Rick in Amsterdam studeerde heeft hij een ongelooflijke muzikale, intellectuele en artistieke evolutie doorgemaakt. Het is zijn kracht om steeds open te staan voor nieuwe elementen die zijn artistieke pad kruisen.
Rick schrijft voor allerlei genres en bezettingen: orkest, ensemble en vocale muziek. Daarnaast heeft hij ook nog werken gecomponeerd voor het Asko / Schönberg en het Nieuw Ensemble.
Hij heeft reeds enkele belangrijke prijzen gewonnen, bv. de Eerste Prijs van de Internationale Compositiewedstrijd voor harmonieorkest in Harelbeke (BE).
Mijn collega docent compositie aan het CVA, Willem Jeths schrijft het volgende:  “Rick is een buitengewoon intelligente en gevoelige man die voortdurend op zoek is naarcreatieve oplossingen tijdens het componeer proces. Hij kiest nooit voor de makkelijke weg en zoekt vanuit zijn conceptuele beginsituatie naar verfijning van de middelen. Hij vorst net zolang totdat hij dichtbij komt waar hij via zijn intuïtie wilde geraken. Hij paart ‘concept’ aan ‘hart’ wat zijn muziek een grote toegankelijkheid geeft.”